EFRAIM OD KUCHNI


Gotowanie ze szczyptą Słowa z Biblii - czujcie się zaproszeni i ugoszczeni w naszych domowych kuchniach

Odcinek IV - Abrahamie! Ty stary pierniku

Księga Rodzaju, piernik dojrzewający

Rdz 15, 1-6, Rdz 21, 1-7

Piernik dojrzewający
500g miodu
400g cukru
250g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej 125ml mleka
1/2 łyżeczki soli
4 łyżeczki przyprawy piernikowej

 

Piernik dojrzewający
500g miodu
400g cukru
250g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej 125ml mleka
1/2 łyżeczki soli
4 łyżeczki przyprawy piernikowej

Przyprawa piernikowa:
4 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
4 łyżeczki kakao

Miód, cukier i masło podgrzać prawie do zagotowania. Wystudzić. Stopniowo dodawać mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy, – wyrabiając ciasto ręką. Gdy uzyska zwartą konsystencję, uformować kulę, przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia i przykryć ściereczką. Przechowywać przez 2 – 4 tygodnie w chłodnym miejscu (idealnie ok. 10 st. C, ale może być też lodówka). Dojrzałe ciasto podzielić na 3 równe części, przełożyć do keksówek i piec ok. 40-50 min. w temp. 180 st. C. Można też ciasto rozwałkować i upiec prostokątne blaty piernikowe lub wyciąć ciasteczka (wtedy czas pieczenia to około 20 min.). Piernik dobrze jest przełożyć kwaśnym dżemem (np. porzeczkowym lub powidłami śliwowymi) i polać gorzką czekoladą.

Rdz 15, 1-6, Rdz 21, 1-7

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Odcinek III - Babeczki trzymają się razem

Księga Rut i miękkie, jogurtowo-cytrynowe muffiny

Składniki na podwójną porcję babeczek to:
4 jajka.
2 szklanki jogurtu
1 szkl oleju
1 szkl cukru
3 szkl.maki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1.5 łyżeczki cukru waniliowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać jajka, olej, cukier, jogurt, skórkę z cytryny – do połączenia. Bezpośrednio do nich przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i wymieszać rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać maliny i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do 12 papilotek wyłożonych w formie na muffiny nakładając prawie do pełna papilotki.
Piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Polukrować i każdego muffina ozdobić maliną.
Lukier cytrynowy:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki – dodać więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty – soku z cytryny.

Rt 1, 16-17

Odcinek II - Gdzie są uszy Hammana?

Księga Estery i ciasteczka Purimowe Uszy Hammana

Ciasto
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 kostka masła
1 jajko roztrzepane
2 łyżeczki soku z pomarańczy
2 łyżeczki skórki pomarańczowej (startej)
Farsz
1/2 kg śliwek suszonych
3 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki miodu
2 łyżeczki skórki z cytryny
1/4 szklanki płatków migdałów
(Wszystko gotować ok 10 minut)
Wykonanie
Najpierw mieszamy proszek z mąką, potem resztę składników. Wszystko ugniatamy i kulkę ciasta chowamy do lodówki na noc.
Po wyjęciu szybko rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na kolka układamy łyżeczkę farszu. Sklejamy w 3 miejscach formując uszy Hammana :). Pieczemy ok 12 min w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) do lekkiego zażółcenia.
Smacznego

Est. 7, 1 – 10

Odcinek I - Jajka w Chaosie - Szakszuka

Ksiega Rodzaju i Szakszuka w chaosie

Szakszuka / shakshuka z kolendrą
1 porcja

1 masła klarowanego lub oliwy
1/4 łyżeczki kuminu
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 duże pomidory lub jedna puszka pomidorów
sól morska
świeżo mielony pieprz
kawałek papryczki chilli lub płatków chilli
1 łyżka zmielonych ziaren kolendry
2 łyżki grubo siekanej kolendry
kilka listków bazylii
2 Jajka
Można dodać kawałek upieczonej i pozbawionej skórki papryki

Rdz 1, 1-31, Rdz 2, 1-4